Pesto powstaje z bazylii lub suszonych pomidorów. Jego ojczyzną są Włochy. Oryginalnie ucierane było w marmurowych moździerzach z najlepszych lokalnych składników. My choć nie korzystamy z tradycyjnych metod przygotowania w moździerzach pozostawimy wierni najlepszym włoskim składnikom w naszych produktach
Składniki: bazylia* 43%, olej słonecznikowy*, ser Parmigiano Reggiano DOP* 10% (mleko*, sól, podpuszczka zwierzeca), woda, płatki ziemniaczane*, cukier*, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia*, orzechy nerkowca* 2%, orzeszki piniowe* 2%, sól, regulatory kwasowości kwas cytrynowy, kwas mlekowy, czosnek* 0,2%, ocet winny*, antyoksydant kwas askorbinowy.
*SKŁADNIKI Z UPRAW EKOLOGICZNYCH 99,9% – KONTROLOWANE PRZEZ SYSTEM EC
Przechowywanie: Pesto należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce do 5 dni.
Pojemność opakowania: 156 ml
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1389 kJ / 336 Kcal
- Tłuszcz 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g
- Węglowodany 7,6 g, w tym cukry 2,6 g
- Błonnik 1,1 g
- Białko 6,1 g
- Sól 2,1 g
Zastosowanie: Doskonałe do makaronów, pieczywa, sałat serów.