Oliwki greckie uznawane są za jedne z najszlachetniejszych . Nic dziwnego bo pochodzą z regionów, w których dojrzewają w naturalnym rytmie. Na ich smak wpływ ma natura: gleba, nasłonecznienie, wiatr.
Zdrowa ciekawostka! Oliwki to owoce drzew oliwkowych, Na poszczególnych etapach dojrzewania zmieniają swój kolor i smak. Na smak oliwek ma wpływ region z którego pochodzą co doprowadziło do powstania konkretnych odmian oliwek. Odmiana Kalamata uważana jest za najszlachetniejszą odmianę fioletowych i ciemnych oliwek. Wyróżniają sie nieco większymi rozmiarami, mięsistością oraz naturalną goryczką wyczuwalną w smaku. Doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska ale też wzbogacą smakiem sałatki czy mięso.
Składniki: oliwki Kalamata*, woda, ocet winny*, sól morska.
*SKŁADNIKI Z UPRAW EKOLOGICZNYCH
Przechowywanie: Oliwki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć do 14 dni.
Masa netto: 240 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1224 kJ / 298 Kcal
- Tłuszcz 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g
- Węglowodany <0,5 g, w tym cukry <0,5 g
- Błonnik 4,7 g
- Białko 1,8 g
- Sól 2,8 g
Zastosowanie: Świetny dodatek do sałatek, makaronów, pizzy.