SKŁADNIKI (na 2 porcje):
– 1 puszka sosu pomidorowego BioOaza
– 250 g mąki pszennej
– 150 ml wody
– 25 g drożdży
– ½ łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka oliwy
– mozzarella
– bazylia
– pomidorki koktajlowe
PRZEPIS:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże (powinny mieć temperaturę pokojową) rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiej do miski i wlej rozczyn, mieszaj składniki przez 3 minuty, a na koniec dolej jeszcze oliwę. Ciasto wyrabiaj, aż uzyska elastyczność. Powinno Ci to zająć około 15 minut. Następnie włóż do miski i przykryte ścierką odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, pozagniataj je, uformuj z niego dwie kule i na kilka minut przykryj ściereczką. Na dwie posmarowane oliwą blachy wyłóż porcję ciasta i rozprowadź je palcami po całej powierzchni. Nałóż warstwę sosu pomidorowego BioOaza, plastry mozzarelli i połówki pomidorków koktajlowych. Po 15 minutach włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni. Na koniec posyp pizze świeżymi listkami bazylii.