BIO przepisy!

Zastosowanie: domowa pizza z sosem pomidorowym BioOaza


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 25 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 puszka sosu pomidorowego BioOaza
- mozzarella
- bazylia
- pomidorki koktajlowe

PRZEPIS:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże (powinny mieć temperaturę pokojową) rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiej do miski i wlej rozczyn, mieszaj składniki przez 3 minuty, a na koniec dolej jeszcze oliwę. Ciasto wyrabiaj, aż uzyska elastyczność. Powinno Ci to zająć około 15 minut. Następnie włóż do miski i przykryte ścierką odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, pozagniataj je, uformuj z niego dwie kule i na kilka minut przykryj ściereczką. Na dwie posmarowane oliwą blachy wyłóż porcję ciasta i rozprowadź je palcami po całej powierzchni. Nałóż warstwę sosu pomidorowego BioOaza, plastry mozzarelli i połówki pomidorków koktajlowych. Po 15 minutach włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni. Na koniec posyp pizze świeżymi listkami bazylii.

Zastosowanie: grzanki z pastą oliwkową BioOaza

SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba tostowego
- sałata
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka plastrów ulubionej szynki
- czerwona cebula
- 1 słoik pasty oliwkowej BioOaza

PRZEPIS:
Chleb tostowy zapiecz w tosterze lub w piekarniku. Gdy stanie się chrupiący posmaruj go pastą oliwkową BioOaza. Następnie na połowie kromek połóż sałatę i odrobinę czerwonej cebuli pokrojonej w piórka. Dodaj też ulubiony rodzaj żółtego sera i szynki, a potem przykryj pozostałymi grzankami.

Zastosowanie: bruschetta z grillowanymi warzywami i suszonymi pomidorami BioOaza

SKŁADNIKI:
- bagietka
- papryka
- cukinia
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- słoik suszonych pomidorów BioOaza
- ser feta
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- sól i pieprz

PRZEPIS:
Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz. Obraną cukinię i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj w piórka. Wrzuć składniki do miski i zalej przygotowaną wcześniej oliwą z przyprawami. Zawiń wszystko w folię aluminiową i piecz na grillu przez ok. 20 minut. Następnie przełóż warzywa z powrotem do miski,dodaj paski suszonych pomidorów BioOaza i natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w skośne kromki, natrzyj je czosnkiem i na każdej połóż porcję warzyw. Na koniec dodaj odrobinę fety.

Zastosowanie: makaron z owocami morza w oliwie BioOaza

SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu spaghetti
- mieszanka świeżych lub mrożonych owoców morza
- krojone pomidory z puszki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- oliwa BioOaza
- ¼ szklanki białego wina wytrawnego
- kilka listków natki pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz

PRZEPIS:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek BioOaza i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj owoce morza. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj wszystko jeszcze przez chwilę, aby alkohol odparował. Dorzuć pomidory z puszki razem z zalewą i duś do momentu, aż owoce morza staną się miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj al dente makaron i po wyjęciu z wody wymieszaj go z pozostałymi składnikami na patelni. Potrawę przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

Zastosowanie: puszyste pancakes z dżemem truskawkowym BioOaza

SKŁADNIKI:
- słoik dżemu truskawkowego BioOaza
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru
- 1 i ¼ szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ¼ szklanki oliwy
- sól

PRZEPIS:
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki tak, aby uzyskać gładką masę o gęstej konsystencji. Rozgrzej suchą patelnię i nakładaj na nią okrągłe porcje ciasta. Smaż placki przewracając je na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Podawaj posmarowane dżemem truskawkowym BioOaza.

Zastosowanie: tarta z dżemem wiśniowym BioOaza

SKŁADNIKI:
- dżem wiśniowy BioOaza
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- sól
- bita śmietana (opcjonalnie)
- świeże owoce (opcjonalnie)

PRZEPIS:
Składniki potrzebne do wykonania ciasta dokładnie zagnieć. Uformuj z masy kulę, spłaszcz ją i owiń folią. Pozostaw w lodówce na ok. godzinę. Po wyjęciu, rozwałkuj ciasto i wyłóż na wysmarowaną masłem formę. Nakłuj tartę w kilku miejscach i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut. Po ostudzeniu, nałóż na wypiek dżem wiśniowy BioOaza. Możesz udekorować całość bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Scroll Up